Skip links

MONTERING LISTER

Olive Sveriges lister är alltid enkla och snabba att montera. Vi kan även erbjuda ett antal innovativa och smarta monteringslösningar som förenklar jobbet ytterligare.
Ta en titt i bildgalleriet för förklarande bilder och animering för de olika monteringslösningarna.

Integrerad montering & Eftermontering

Integrerad montering görs i samband med att golv/plattor läggs. Vid integrerad montering har listen en skena som monteras i grunden med skruv, montagelim eller fästmassa. Golvskivan/plattan läggs sedan på skenan och hjälper till att förankra listen ytterligare. Se vänster bild nedan.

Eftermontering görs efter det att golv/plattor har lagts. Listen fästs enkelt med självhäftning, skruv eller montagelim ovanpå golvskivan/plattan. Se höger bild nedan.

Unisystem Plus

Unisystem Plus är en unik monteringslösning bestående av en aluminiumskena och en lös clips. Montering sker genom att fästa skenan i grunden med skruv eller montagelim och sedan enkelt trycka fast listen med clipsen. Resultatet blir en stabil och tålig montering som inte syns. Skenan finns i olika storlekar och clipsen tillåter dessutom en variation i golvhöjd för varje skena.

Eftersom skenan är separat så fungerar den för flera lister vilket gör det möjligt att lyfta bort en list och byta ut den vid behov. Samtidigt så håller gröna clipsen listen stadigt på plats så att den inte lossnar av sig själv.

En annan stor fördel med Unisystem Plus är att den fungerar för en mängd olika typer av lister så som skarvlist, nivålist och trappnoslist för att nämna några. Unisystem Plus är således en universal lösning för monteringen av profillister.

Alfix

Alfix är en monteringslösning som består utav en skena som listen skruvas fast i. Tack vare skenan behöver listen inte skruvas fast direkt i golvgrunden vilket är en fördel vid golvvärme och andra situationer där borrning direkt i grunden bör undvikas.

Skenan fästs med skruv, montagelim eller fästmassa. Alfix finns även för thinline.

Nylonplugg

Nylonplugg är en mycket smidig och flexibel lösning för eftermontering. För att montera listen börja med att borra hål i golv-/väggrunden, eftersom nylonpluggarna inte syns under listen så gör det inget om avstånden mellan borrhålen är ojämna.

Fäst sedan nylonpluggarna på undersidan av listen så att de matchar med borrhålen. Placera listen och hammra ner pluggarna i hålen. Olika djup av borrhålen samt olika längder på nylonskruvarna tillåter varierande tjocklekar av golv/plattor.

Finns även för nivå- och sockellister samt ändavslut.

Sockelmontering

Sockellisten finns med en mängd snabba och enkla monteringslösningar för eftermontering. De finns även med fri montering, dvs. utan förberedd monteringslösning, som enkelt själv monteras med montagelim eller skruv utifrån vad som föredras.

Vissa sockellister monteras med nylonplugg, borra hål i väggen och fäst sedan listen genom att hamra in nylonpluggarna i hålen. Se monteringslösningen för “Nylonplugg” ovan för mer detaljerad information.

Många sockellister säljs med färdig självhäftning. För att montera dra av den skyddande pappersremsan och tryck fast listen på väggen. Se till att väggytan är ren och torr innan listen trycks fast. Självhäftande montering är mycket hållbar och snabb och passar alldeles utmärkt även för noviser.

Sockellisten finns i en mängd olika varianter med skena som alla är smidiga och enkla att montera. Fäst skenan i väggen med montagelim eller skruv och tryck sedan fast listen i skenans “hakar”. Denna monteringslösning gör att listen enkelt kan lyftas bort från skenan och bytas ut vid behov. Skenor med större mellanrum mellan list och vägg ger plats för sladdar vilka gömms snyggt och diskret.

För flush-with-wall sockellister så finns skenor för eftermontering så väl som för integrerad montering. Se bild nedan.

Universal lister

Universal lister är lister som säljs utan någon förberedd monteringslösning. Dessa lister kan enkelt anpassas till miljö och ändamål. Universal listerna är enkla att jobba med och kan utan problem borras för montering med skruv.